Bröd med italiensk fyllning

Du behöver 50 g jäst 3 dl Ljummet vatten 1.5 tsk salt 2 msk olivolja 8 dl vetemjöl (480 g) Fyllning: mozzarellaostar basilikakvistar bladen från...


0 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl Ljummet vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vetemjöl (480 g)

Fyllning:

mozzarellaostar
basilikakvistar bladen från 5
1 tsk rosmarin finhackad färsk
1.5 msk olivolja
provolone (alt goudaost eller blå Gotland)
prosciutto (parmaskinka)
vitpeppar ca 1 krm nymald

Pensling och garnering:

olivolja
0.5 tsk fingersalt
rosmarinkvistar färska små

Gör så här

1
Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet, salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop till en jämn deg på mjölad bakbänk och knåda degen smidig cirka 10 minuter.

2
Lägg degen i en bunke, penslad med olja. Täck med fuktig bakduk och låt degen stå på varm plats cirka 30 minuter tills den jäst och blivit dubbelt så stor.

3
Ta så upp degen på bakbänken och knåda ihop den igen. Täck med bakduk och låt degen jäsa ännu en gång, cirka 10 minuter.

4
Sätt ugnen på 200 grader.

5
Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper så att den blir ungefär 35×30 cm och knappt 1 cm tjock.

6
Fördela nu över degen skivad mozzarella, basilikablad, finhackad rosmarin, olivolja, provoloneost och prosciutto-skivor. Men lämna en kant, ca 1 1/2 cm bred, runtom degen.

7
Mal peppar över fyllningen.

8
Vik samman degen i tre delar, lägg den med skarven ned mot bakplåtspappret och dra över på plåten. Pressa/gaffla ihop kortsidorna på degen så att fyllningen inte smiter under gräddningen.

9
Lägg på bakduk och låt degen jäsa en gång till, cirka 10 minuter.

10
Nagga degen med en gaffel och pensla med olivolja. Strö över fingersalt och tryck in pyttesmå rosmarinkvistar här och där.

11
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter eller tills brödet är genomgräddat och fått lite ljusbrun färg. Pensla det nygräddade brödet med olivolja och servera det varmt eller ljummet.


Kommentar:
Passar perfekt på buffé, men också som lunch eller till en soppa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top