Du behöver
- Dag 1:
- 7 1/2 dl vatten
- 1 dl rågkross
- 1 dl hela linfö
- 3 dl fibrex
- Dag 2:
- 7 1/2 dl vatten
- 1 pkt jäst
- 1 msk salt
- 1 msk kummin
- 2 msk anis
- 1 dl ljus brödsirap
- 1 dl olja
- ca 2 kg vetemjöl special
Gör så här
1
Dag 1: Häll hälften av vattnet kokande över rågkross, linfrö och fibrex.
2
Dag 2: Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa i bunken cirka 30 minuter. Ta upp degen och dela i 4 delar som formas till limpor och läggs i långpanna. Låt bröden jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
3
Grädda i nedre delen av ugnen i 200-225 grader i 25-30 minuter. Pensla med vatten för att få en mjuk skorpa, stäng av ugnen men låt bröden stå inne tills ugnen är sval.
Det här är ett läsarrecept som inte har provlagats av Icakurirens matredaktion.