Du behöver
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 3 dl mjölk
- 6 st äggulor
- 30 g smör
- 1.5 dl rårörda lingon
- 6 st äggvitor
- 3 tsk maizena
Till garnering:
florsocker
lingon frysta
Gör så här
1
Smörj 6 portionsformar ˆ 2 1/2 deciliter. Gör även klar en extra liten form.
2
Blanda mjöl och socker i en plastbelagd kastrull. Vispa ner kall mjölk lite i taget. Sätt kastrullen på plattan och koka upp under ständig omrörning. Koka en minut och tag kastrullen av plattan. Rör ner äggulorna, lite i taget. Dela smöret i småtärningar och rör ner dem tills de smält helt. Vänd ner rårörda lingon.
3
Vispa äggvitorna till hårt skum med några saltkorn. Pudra maizena över äggviteskummet och vispa ner mjölet i skummet.
4
Blanda ner lingonsmeten i äggvitorna. Använd en stor slickepott eller en träspade och rör inte mer än att sufflésmeten fortfarande är vitstrimmig av vitorna.
5
Fördela smeten i formarna, cirka 3/4 fulla. Beroende på äggens storlek och vitornas skumvolym behövs kanske en extra form.
6
Ställ formarna på plåt och sätt in den på nedre falsen i ugnen i 225 grader. Grädda suffléerna i 225 grader cirka 15 minuter.
7
Ta ut hela plåten, dofta fort över florsocker som står klart i en tesil och strö på lingon. Bär omedelbart in hela plåten till bordet.