Pikant picada

Du behöver 500 g stora räkor med skal 1 msk olivolja blad av romansallad Picada: 1 1/2 msk extra virgine olivolja 2 kantskurna skivor vitt...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g stora räkor med skal
  • 1 msk olivolja
  • blad av romansallad
  • Picada:
  • 1 1/2 msk extra virgine olivolja
  • 2 kantskurna skivor vitt bröd
  • 15 sötmandlar
  • 2 kvistar kruspersilja
  • 1/2 msk färskrepade timjanblad
  • eller 1/2 tsk torkad timjan
  • Sås:
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk finhackad (schalotten)lök
  • 3 grovhackade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/4 tsk salt, peppar

Gör så här

1
Skala räkorna och lägg dem på hushållspapper i en skål tills det är serveringsdags.

2
Gör picadan som ska få pastakonsistens: Häll 1 sked av oljan i het stekpanna och stek brödskivorna på ena s<idan. Tillsätt resten av oljan om så behövs när skivorna vänds. Skivorna ska dra åt sig all olja. Låt skivorna kallna.

3
Finfördela mandlarna i matberedare. Smula ner brödet och övriga ingredienser. Hacka och blanda till tjock puré.

4
Gör såsen som ska få konsistens av röra: Hetta upp oljan i en liten kastrull. Fräs löken blank, tillsätt tomater, tomatpuré, salt och peppar. Sjud såsen cirka 10 minuter tills tomaterna kokat sönder och ger såsig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

5
Servering: Lägg salladsblad i fyra serveringsskålar. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs räkorna mycket hastigt en halv minut. Klicka i picadan och lyft ihop den med räkorna. Fördela räkorna på salladsbladen och skeda över såsen. Serveras omedelbart som förrätt eller liten kvällsrätt.

6
Skala räkorna och ställ dem i kylskåp. Laga picadan helt färdig, gärna dagen före. Lägg den i en skål och täck med plast. Förvara i kylskåp, men ta fram den i god tid så att den mjuknar i rumstemperatur.

7
Såsen kan också lagas dagen före. Använd stålkastrull eller plastbelagd kastrull med lock. Sätt hela kastrullen i kylen. För tjock sås späds med en aning vatten, men späd inte förrän såsen är varm.

8
Gott med italienskt vitt vin till, eller ett lätt pärlande vitvin från Portugal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top