Du behöver
- 500 g stora räkor med skal
- 1 msk olivolja
- blad av romansallad
- Picada:
- 1 1/2 msk extra virgine olivolja
- 2 kantskurna skivor vitt bröd
- 15 sötmandlar
- 2 kvistar kruspersilja
- 1/2 msk färskrepade timjanblad
- eller 1/2 tsk torkad timjan
- Sås:
- 1 msk olivolja
- 2 msk finhackad (schalotten)lök
- 3 grovhackade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1/4 tsk salt, peppar
Gör så här
1
Skala räkorna och lägg dem på hushållspapper i en skål tills det är serveringsdags.
2
Gör picadan som ska få pastakonsistens: Häll 1 sked av oljan i het stekpanna och stek brödskivorna på ena s<idan. Tillsätt resten av oljan om så behövs när skivorna vänds. Skivorna ska dra åt sig all olja. Låt skivorna kallna.
3
Finfördela mandlarna i matberedare. Smula ner brödet och övriga ingredienser. Hacka och blanda till tjock puré.
4
Gör såsen som ska få konsistens av röra: Hetta upp oljan i en liten kastrull. Fräs löken blank, tillsätt tomater, tomatpuré, salt och peppar. Sjud såsen cirka 10 minuter tills tomaterna kokat sönder och ger såsig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
5
Servering: Lägg salladsblad i fyra serveringsskålar. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs räkorna mycket hastigt en halv minut. Klicka i picadan och lyft ihop den med räkorna. Fördela räkorna på salladsbladen och skeda över såsen. Serveras omedelbart som förrätt eller liten kvällsrätt.
6
Skala räkorna och ställ dem i kylskåp. Laga picadan helt färdig, gärna dagen före. Lägg den i en skål och täck med plast. Förvara i kylskåp, men ta fram den i god tid så att den mjuknar i rumstemperatur.
7
Såsen kan också lagas dagen före. Använd stålkastrull eller plastbelagd kastrull med lock. Sätt hela kastrullen i kylen. För tjock sås späds med en aning vatten, men späd inte förrän såsen är varm.
8
Gott med italienskt vitt vin till, eller ett lätt pärlande vitvin från Portugal.