Rödkål

Du behöver 1 st rödkålshuvud ca 2 kg 1 tsk salt 1 msk strösocker kanel 1 msk rödvinsvinäger 1 st lök stor gul 100 g...


8 portioner

Du behöver

  • 1 st rödkålshuvud ca 2 kg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • kanel
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 st lök stor gul
  • 100 g smör eller gåsfett
  • 2.5 dl rödvin
  • 4 st äpplen syrliga
  • 1 st potatis stor skalad
  • vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 msk röd vinbärsgelé

Gör så här

1
Putsa rödkålen och dela den i 4 klyftor. Skär bort den hårda stocken. Skär kålen i tunna strimlor. Lägg dem i en skål och tillsätt salt, socker, lite kanel och vinäger. Låt marineras över natten.

2
Skär löken i strimlor. Värm fettet i en stor kastrull och fräs löken så att den blir svagt brun. Tillsätt kålen tillsammans med marinaden och rödvinet. Lägg på lock och låt koka försiktigt cirka 1 timme.

3
Skär äpplena i tunna skivor och blanda ned dem i rödkålen. Riv potatisen fint på rivjärn och blanda också ner rivet i kålen. Koka vidare utan lock i cirka 20 minuter så att vätskan kan koka bort. Smaksätt med peppar, gelé och eventuellt

4
mer salt.


Kommentar:
Ett recept från Skeberga gård i Mälardalen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top