Du behöver
- 1 st rödkålshuvud ca 2 kg
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- kanel
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 st lök stor gul
- 100 g smör eller gåsfett
- 2.5 dl rödvin
- 4 st äpplen syrliga
- 1 st potatis stor skalad
- vitpeppar eller svartpeppar
- 2 msk röd vinbärsgelé
Gör så här
1
Putsa rödkålen och dela den i 4 klyftor. Skär bort den hårda stocken. Skär kålen i tunna strimlor. Lägg dem i en skål och tillsätt salt, socker, lite kanel och vinäger. Låt marineras över natten.
2
Skär löken i strimlor. Värm fettet i en stor kastrull och fräs löken så att den blir svagt brun. Tillsätt kålen tillsammans med marinaden och rödvinet. Lägg på lock och låt koka försiktigt cirka 1 timme.
3
Skär äpplena i tunna skivor och blanda ned dem i rödkålen. Riv potatisen fint på rivjärn och blanda också ner rivet i kålen. Koka vidare utan lock i cirka 20 minuter så att vätskan kan koka bort. Smaksätt med peppar, gelé och eventuellt
4
mer salt.
Ett recept från Skeberga gård i Mälardalen.