Du behöver
- 75 g smör eller margarin
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1.5 dl filmjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm bikarbonat
- 1 krm kanel malen
- 1 krm malen ingefära
- 1 tsk kryddnejlikor malda
- 1 dl lingonsylt inte alltför lös
Till formen:
matfett ströbröd
Glasyr/frosting:
2.5 dl florsocker
2 msk vatten
Gör så här
1
Smöra och bröa en rund form på ca 1,5 liter. Smält matfettet och låt det svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt filmjölken. Blanda vetemjöl, bikarbonat och kryddor. Vänd ner detta i smeten. Tillsätt lingonsylten och till sist det avsvalnade matfettet. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter.
2
Blanda samman florsocker och vatten och rör till en jämn, slät glasyr. Fördela glasyren över kakan och låt den stå svalt. Garnera med några djupfrysta lingon.
Tycker du att det blir för sött med amerikansk frosting är det lika vackert att dekorera kakan med lingon, finns i frysdisken, eller lingonris.