Lingonpepparkaka

Du behöver 75 g smör eller margarin 2 st ägg 2 dl strösocker 1.5 dl filmjölk 3 dl vetemjöl 1 krm bikarbonat 1 krm kanel...


10 portioner

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1.5 dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 krm kanel malen
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 tsk kryddnejlikor malda
  • 1 dl lingonsylt inte alltför lös

Till formen:

matfett ströbröd

Glasyr/frosting:

2.5 dl florsocker
2 msk vatten

Gör så här

1
Smöra och bröa en rund form på ca 1,5 liter. Smält matfettet och låt det svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt filmjölken. Blanda vetemjöl, bikarbonat och kryddor. Vänd ner detta i smeten. Tillsätt lingonsylten och till sist det avsvalnade matfettet. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter.

2
Blanda samman florsocker och vatten och rör till en jämn, slät glasyr. Fördela glasyren över kakan och låt den stå svalt. Garnera med några djupfrysta lingon.


Kommentar:
Tycker du att det blir för sött med amerikansk frosting är det lika vackert att dekorera kakan med lingon, finns i frysdisken, eller lingonris.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top