Du behöver
- 20 st brödkaksbottnar
- 50 g jäst
- 5 dl Ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk olja
- 10 dl grovt rågmjöl
- vetemjöl ca 3-4 dl
Gör så här
1
Smula ned jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, olja, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentligt.
2
Låt degen jäsa övertäckt minst en timme, gärna ett par timmar. Eller låt degen få mogna långsamt i kylskåp i ett dygn.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta igenom den. Dela degen i 20 delar.
4
Kavla ut varje del till en assietts storlek, det ska få plats två på varje plåt. Kavla med kruskavel eller nagga med gaffel på rikligt mjölat bakbord.
5
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Grädda 7-8 minuter i 250 grader. Låt bröden kallna på galler.
Perfekt för julaftonens grötfrukost!
För fler av Hus & Hems julrecept, klicka på länkarna.