Saffranskransar

Du behöver 50 g jäst 5 dl mjölk 0.5 dl flytande margarin 250 g kesella mager 1 pkt saffran (0,5 g) 1 dl socker vetemjöl...


20 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 dl flytande margarin
  • 250 g kesella mager
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 1 dl socker
  • vetemjöl ca 14 dl
  • russin
  • 1 st ägg uppvispat

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och margarin till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt Kesella, saffran, socker och nästan allt mjölet.

2
Arbeta ihop degen så den blir smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.

3
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Dela i 20 delar. Dela upp varje del på tre bitar.

4
Rulla ut dem till lillfingertjocka längder. Fläta ihop längderna tre och tre och forma flätan till en krans. Låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin – tryck ner dem i “skarvarna”.

5
Pensla med uppvispat ägg.

6
Grädda i övre delen av ugnen ca 10 minuter.


Kommentar:
Perfekt för julaftonens grötfrukost!
För fler av Hus & Hems julrecept, klicka på länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top