Du behöver
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraîche smaksatt med tomat och basilika eller franska örter
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 6 dl vetemjöl (gärna special)
- kruskakli
Gör så här
1
Värm vatten och crème fraîche till 37 grader (fingervärme). Vispa ut jästen i vätskan. Tillsätt salt och så mycket vetemjöl att det blir en lätthanterlig deg. Knåda länge.
2
Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Knåda en aning och dela degen i två delar. Rulla degbitarna i kruskakli och lägg dem i två formar (à 2 1/2 dl). Klipp ett kryss i varje del och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
3
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden. Sänk värmen till 175 grader och grädda bröden i 25 minuter eller tills de känns färdiggräddade.
För mer julbröd – klicka på länkarna!