Du behöver
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 1 dl sötmandel
Gör så här
1
Blanda allt utom mandeln i en tjockbottnad, stor kastrull. Koka drygt 30 minuter tills smeten blir seg. Prova genom att droppa en klick av smeten i en kopp med kallt vatten. Kan du forma smeten till en seg kula är knäcken färdig. Om inte, koka ett par minuter till.
2
Hacka under tiden mandeln. Rör ner den i den färdiga smeten. Fördela knäcksmeten i knäckformar. Låt knäcken stelna. Förvara den lufttätt med smörpapper mellan lagren.
3
Eller gör knäck i mikron:
4
Blanda allt utom mandeln i en stor skål med hög kant. Den bör rymma minst 2 liter och tåla den heta knäckmassan. Koka knäcken på hög effekt (650 W) i 5 minuter. Ta ut och låt den stå någon minut före omrörning. Fortsätt på lägre
5
effekt (250-350 W) i ca 25 minuter. OBS! Tiden beror på ugnens effekt och i vilket kärl man lagar. Prova knäcken, blanda i mandeln och häll upp som i föregående beredning.
För mer julgodis, klicka på länkarna!