Mussel- och persiljesås

Du behöver 1 gul lök, skuren i 1 cm stora tärningar 1 purjolök, det gröna av purjon, skuret i 1 cm stora bitar 50 g...


4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök, skuren i 1 cm stora tärningar
  • 1 purjolök, det gröna av purjon, skuret i 1 cm stora bitar
  • 50 g rotselleri, skuren i 1 cm stora tärningar
  • 125 g smör
  • 1 krm timjan
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 dl vitt vin
  • 1 kg blåmusslor, som sköljs och ansas
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 knippa persilja
  • salt, vitpeppar
  • saft från citron

Gör så här

1
Fräs löksorter och selleri i cirka 25 g av smöret i en kastrull.

2
Tillsätt timjan, lagerblad och vitpepparkorn. Slå på vinet och låt koka några minuter.

3
Lägg i musslorna och låt allt koka upp under lock. Sila av vätskan i en kastrull. Ställ övriga ingredienser åt sidan. Koka ner vätskan till 3 dl fond. Tillsätt grädden. Låt koka ner till 3 dl.

4
Mixa skyn med 100 g smör och bladen från en knippa persilja. Smaka av med salt, peppar och saft från citron.

5
Skär det vita av purjon i strimlor. Koka dem i lite lättsaltat vatten. Plocka musslorna ur skalen. Vänd ner purjolöken och musslorna i såsen.


Kommentar:
Leif Grönlund, köksmästare på restaurang Kantin Moneo i Moderna Museet i Stockholm, har komponerat måltiden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top