Du behöver
- 1 gul lök, skuren i 1 cm stora tärningar
- 1 purjolök, det gröna av purjon, skuret i 1 cm stora bitar
- 50 g rotselleri, skuren i 1 cm stora tärningar
- 125 g smör
- 1 krm timjan
- 1 lagerblad
- 10 vitpepparkorn
- 2 dl vitt vin
- 1 kg blåmusslor, som sköljs och ansas
- 1 dl vispgrädde
- 1 knippa persilja
- salt, vitpeppar
- saft från citron
Gör så här
1
Fräs löksorter och selleri i cirka 25 g av smöret i en kastrull.
2
Tillsätt timjan, lagerblad och vitpepparkorn. Slå på vinet och låt koka några minuter.
3
Lägg i musslorna och låt allt koka upp under lock. Sila av vätskan i en kastrull. Ställ övriga ingredienser åt sidan. Koka ner vätskan till 3 dl fond. Tillsätt grädden. Låt koka ner till 3 dl.
4
Mixa skyn med 100 g smör och bladen från en knippa persilja. Smaka av med salt, peppar och saft från citron.
5
Skär det vita av purjon i strimlor. Koka dem i lite lättsaltat vatten. Plocka musslorna ur skalen. Vänd ner purjolöken och musslorna i såsen.
Leif Grönlund, köksmästare på restaurang Kantin Moneo i Moderna Museet i Stockholm, har komponerat måltiden.