Du behöver
- 150 g torkade fikon
- 3 msk konjak
- 200 g smör el. margarin
- 3 dl brun farin
- 4 st ägg
- 1 dl russin
- 15 st cocktailbär halverade röda
- 0.5 tsk kryddnejlikor malda
- 1 krm malen muskotnöt
- 1 msk kanel pulvriserad
- 1 tsk ingefära
- citron rivet skal av 1
- 3.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
Gör så här
1
Smörj en 1 1/2 liters kransform riktigt väl och bröa den med siktat ströbröd.
2
Skär fikonen i strimlor och låt dem dra i konjak ett par timmar.
3
Rör matfettet och sockret poröst och tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning. Blanda i russin, cocktailbär, fikon med sin konjak och kryddorna. Tillsätt mjöl och bakpulver blandat och häll smeten i formen. Släta till ytan och grädda kakan på gallret längs ner i ugnen 1 1/4-1- 1 1/2 timme i 150 graders ugnsvärme. Stjälp upp på galler sedan kakan svalnat 5 minuter och stjälp formen över medan den kallnar.