Baba med rom

Du behöver 2 dl mjölk 25 g jäst 4 st ägg 1 tsk salt 2 msk strösocker citron rivet skal av 2 5 dl vetemjöl...


10 portioner

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 4 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • citron rivet skal av 2
  • 5 dl vetemjöl
  • 100 g smör

Lag:

2 dl strösocker
2 dl vatten
1.5 msk rom

Gör så här

1
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i bunke, sätt till mjölk, ägg, salt, socker och citronriv. Arbeta i mjölet med kraft, gärna med elvispens hjälp, till en lös deg. Låt jäsa på varm plats cirka 45 minuter.

2
Rör smöret mjukt och arbeta in det i degen. Fördela degen i små smorda och mjölade kransformar – eller en stor, cirka 1 1/2 liter. Grädda kransarna 10-30 minuter (beroende på storleken) i 225 grader varm ugn. Tag ut de genombakta kransarna och stjälp upp dem. Låt svalna och lägg sedan tillbaks i formarna.

3
Lag:

4
Koka upp socker och vatten till en simmig lag, smaka av med rom. Gjut lag över kransarna tills de är genomdränkta och låt dem stå kallt ett par timmar. Stjälp upp dem och servera med vispad grädde eller lätt crème fraîche och färsk eller inlagd frukt.


Kommentar:
En charmfull, gammaldags dessert som förtjänar en renässans. Vår aromatiska rombaba får moderna tillbehör i form av crème fraîche och färska fikon.
Klicka på rubrikerna nedan för fler romrecept.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top