Du behöver
- Sorbet:
- 2 1/2 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 galia- eller ogenmelon, ca 500 g
- Mandelbottnar:
- 150 g mandelmassa
- 1 äggvita
- Jordgubbssås:
- 300-400 g djupfrysta sockrade jordgubbar
Gör så här
1
Melonsorbet: Koka vatten och socker tills sockret löser sig. Låt lagen kallna.
2
Skär melonen i skal- och kärnfria bitar och kör i matberedare eller mixer till puré.
3
Blanda den med lagen och frys till sorbet i glassmaskin.
4
Eller blanda puré och lag i en skål och ställ i frysen att stelna. Rör om ibland så det inte blir ispiggar i massan.
5
Vispa om i den frysta sorbeten med elvisp så att den blir hanterlig. Forma och frys in kulor, bekvämt färdiga att lägga upp på mandelbottnar 5-10 minuter före servering.
6
Mandelbottnar: Riv mandelmassan grovt och blanda med vitan i kastrull. Värm på svag värme under omrörning till en smidig massa.
7
Bred ut 6 rundlar, cirka 8 cm i diameter, på bakplåtspapper på
8
en plåt. Grädda i 275 grader cirka 3 minuter.
9
Låt bottnarna svalna på galler. Kan bakas flera dagar i förväg och förvaras i burk.
10
Jordgubbssås: Kör jordgubbarna till sås i matberedare eller mixer. Lägg upp bottnarna med sorbetkulor på tallrikar och häll såsen runt om.
11
Sätt fram en skål med resten av såsen för