Nyponlimpa

Du behöver 50 g jäst 7 dl nyponsoppa, värmd till 37 grader 1 kg (1 påse) ryskt grovbröd-mix 2 dl (75 g) torkade bananskivor (nyttiga...


2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 7 dl nyponsoppa, värmd till 37 grader
  • 1 kg (1 påse) ryskt grovbröd-mix
  • 2 dl (75 g) torkade bananskivor (nyttiga godishyllan)

Gör så här

1
Lös jästen i nyponsoppan i en degbunke. Arbeta i mjölmixen, men spara någon deciliter till utbakningen.

2
Låt jäsa som det står på förpackningen och älta sedan degen på mjölat bakbord. Knåda i bananskivorna efterhand. Dela degen till två brödämnen och forma dem till fina limpor. Jäs igen i oljade 1 1/2-liters brödformar eller direkt på papprad plåt. Baka av bröden i nedre delen av ugnen, som ska värmas till 200 grader men sänkas till 175 när limporna sätts in. Grädda cirka 30 minuter, formbröden ytterligare 5-10 minuter utan formarna.

3
Låt svalna inlindade i bakdukar och ligga i lufttömda plastpåsar över natt för att bli extra saftiga. Sedan kan bröden mycket väl frysas.


Kommentar:
Komplett och lätt är tanken med brödmix, men kanske lite tråkig? Förtvivla icke – stoppa något spännande i och ta ett helt annat bröd ur ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top