Du behöver
- 50 g jäst
- 7 dl nyponsoppa, värmd till 37 grader
- 1 kg (1 påse) ryskt grovbröd-mix
- 2 dl (75 g) torkade bananskivor (nyttiga godishyllan)
Gör så här
1
Lös jästen i nyponsoppan i en degbunke. Arbeta i mjölmixen, men spara någon deciliter till utbakningen.
2
Låt jäsa som det står på förpackningen och älta sedan degen på mjölat bakbord. Knåda i bananskivorna efterhand. Dela degen till två brödämnen och forma dem till fina limpor. Jäs igen i oljade 1 1/2-liters brödformar eller direkt på papprad plåt. Baka av bröden i nedre delen av ugnen, som ska värmas till 200 grader men sänkas till 175 när limporna sätts in. Grädda cirka 30 minuter, formbröden ytterligare 5-10 minuter utan formarna.
3
Låt svalna inlindade i bakdukar och ligga i lufttömda plastpåsar över natt för att bli extra saftiga. Sedan kan bröden mycket väl frysas.
Komplett och lätt är tanken med brödmix, men kanske lite tråkig? Förtvivla icke – stoppa något spännande i och ta ett helt annat bröd ur ugnen.