Du behöver
- 2 st bröd
- 1 kg grekiskt lantbröd-mix (1 påse)
- 50 g jäst
- 6 dl yoghurt naturell
- 1.5 st vitlök klyftor
- 400 g gröna pimientooliver stora
- olivolja och mjöl, till formarna
Gör så här
1
Följ påsens anvisning men ersätt det föreslagna vattnet med yoghurt och pressa vitlök i den medan den ljummas till 37 grader. Ta undan en dryg deciliter av mjölet. Följ jäsbeskrivningen och knåda ihop degen efteråt med så mycket av mixresten som behövs för hanterlighet.
2
Dela degen i två halvor. Platta ut varje halva på bakbordet och rulla in oliver i degen i ett par omgångar. Forma varje del till en rund bulle (eller avlång lev) och lägg att jäsa igen i oljepenslad, mjölad form, 1 1/2 liter. Ställ i nedre delen av 250 grader varm ugn. Grädda cirka 30 minuter, tag bröden ur formarna och låt brödbottnar och sidor ta färg 5-10 extra minuter i ugnen. Låt svalna på galler, under bakduk. Kan frysas.
Tips: Brödet är gott även utan vitlökstillsatsen.
Komplett och lätt är tanken med brödmix, men kanske lite tråkig? Förtvivla icke – stoppa något spännande i och ta ett helt annat bröd ur ugnen.