Vitlöksbröd

Du behöver 2 st bröd 1 kg grekiskt lantbröd-mix (1 påse) 50 g jäst 6 dl yoghurt naturell 1.5 st vitlök klyftor 400 g gröna...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st bröd
  • 1 kg grekiskt lantbröd-mix (1 påse)
  • 50 g jäst
  • 6 dl yoghurt naturell
  • 1.5 st vitlök klyftor
  • 400 g gröna pimientooliver stora
  • olivolja och mjöl, till formarna

Gör så här

1
Följ påsens anvisning men ersätt det föreslagna vattnet med yoghurt och pressa vitlök i den medan den ljummas till 37 grader. Ta undan en dryg deciliter av mjölet. Följ jäsbeskrivningen och knåda ihop degen efteråt med så mycket av mixresten som behövs för hanterlighet.

2
Dela degen i två halvor. Platta ut varje halva på bakbordet och rulla in oliver i degen i ett par omgångar. Forma varje del till en rund bulle (eller avlång lev) och lägg att jäsa igen i oljepenslad, mjölad form, 1 1/2 liter. Ställ i nedre delen av 250 grader varm ugn. Grädda cirka 30 minuter, tag bröden ur formarna och låt brödbottnar och sidor ta färg 5-10 extra minuter i ugnen. Låt svalna på galler, under bakduk. Kan frysas.


Kommentar:
Tips: Brödet är gott även utan vitlökstillsatsen.
Komplett och lätt är tanken med brödmix, men kanske lite tråkig? Förtvivla icke – stoppa något spännande i och ta ett helt annat bröd ur ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top