Du behöver
- 1 stor burk (825 g) persikor
- 1/2 dl vit sirap
- 1 tsk vaniljsocker/1 krm vaniljarom
- 2 msk apelsin- eller persikolikör
- 2 äggvitor
Gör så här
1
Sila spadet av persikohalvorna och mosa dem till alldeles slät puré. Det blir ungefär 5 dl mos. Blanda ner sirap, vaniljsocker och likör. För att få frukten helt slät är det lämpligt att använda mixer eller stavmixer. I matberedaren blir massan aningen grynig.
2
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd in i fruktmoset. Häll smeten i en rostfri bunke och ställ i frysen i 2-3 timmar. Vispa då upp moset med elvisp och ställ tillbaka i frysen. Upprepa proceduren ett par gånger. Eller frys sorbeten i glassmaskin enligt maskinens anvisning. Sorbet som fryses i maskin blir slätare och mer kompakt med mindre isnålar.
3
Hårdfryst sorbet behöver stå i kylskåpet en timme före servering så att den får len konsistens.
Samma recept passar om du vill byta ut persika mot aprikos. Väljer du färska frukter som mango och papaya behöver de kokas upp med sirap innan de mosas. Låt kallna innan moset avsmakas och blandas med äggvita.