Du behöver
- 4 st ägg
- 2 dl florsocker
- 3 dl vispgrädde
Smaksättning:
1 pkt björnbär (225 g)frysta
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1
Dela äggen. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulorna pösigt med siktat florsocker. Vispa grädden tjockflytande och blanda i smaksättningen. Blanda grädde/smaksättning med gulor/socker. Vänd sist försiktigt ner de vispade äggvitorna. Häll blandningen i en frysform som rymmer cirka 2 liter, till exempel en urdiskad glassform. Ställ in formen i frysen Rör om i den halvfrusna glassen efter 30-45 minuter, upprepa omrörningen en gång till efter samma tid. Frys klart. Servera med färska eller tinade björnbär.
2
Låt glassen tina åtminstone 30 minuter innan du serverar. Den här glassen blir ganska hård och blir bara godare om den tillåts vara ordentligt mjuk vid serveringstillfället.
Andra smaksättningar:
Vaniljglass – 2 tsk vaniljsocker. Chokladglass – 2 dl riven mörk choklad. Whiskyrussinglass – 2 dl russin indränkta i whisky, så pass att russinen suger upp all vätska. Sommarglass – 2-4 dl av sommarens färska bär. Citronglass – 1/2 pressad citron och det gula rivet av 1 citron. Lingonglass – 2 dl lingonsylt