Du behöver
- 350 g nötkött lövbiff, rostbiff eller innanlår
- 4 msk kinesiskt risvin eller torrt vitt vin
- 2 st äggvitor
- 1 msk maizena (majsstärkelse)
- 2 krm salt
- 6 st röda chilifrukter
- 3.5 msk jordnötsolja eller olivolja
- 25 st sichuanpeppar korn
- 2 st pak choi eller 1 salladskål
- 3 st salladslökar
- 3 msk hoisinsås
- 1 msk kinesiskt risvin eller torrt vitt vin
- 1 tsk ljus soja
- 3 dl kycklingbuljong (av fond)
Gör så här
1
Skär köttet med mycket vass kniv riktigt tunt och dela stora skivor till sådär 4-6 cm. Gaffelvispa ihop en panering av vin, vitor, maizena och salt. Vänd i köttet.
2
Halvera och tag ur chilifrukterna. Hetta upp oljan i wok eller stekpanna och fräs chilin mörkröd. Tag upp med hålslev. Hacka chilifrukterna och sichuanpepparn smått.
3
Skölj och skaka av pak choi-stånden och skiva både blad och stjälkar i 5 cm långa bitar. Ansa salladslöken och dela även den i lika stora bitar. Hetta upp oljan i woken igen med hoisinsåsen. Fräs pak choi och lök någon minut under omrörning och rör så i vin, soja och fond. Låt puttra i ett par minuter. Tag upp med hålslev, lägg upp på fat och täck. Nu ska köttet sjuda i buljongen, bara 2 minuter, under omrörning. Tag upp och lägg köttet på kål och lök. Slå buljongen över och strö peppar-chiliblandningen ovanpå hela rätten. Servera med kokt ris.
Väderstrecken är symboler för de huvudtyper av mat som Kina är känt för. Den här rätten kommer från det västra köket.