Degknyten från Peking

Du behöver 7 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 dl vatten rumsvarmt 200 g fläskfilé (eller fläskfärs) 100 g rostbiff eller nötfilé färsk ingefära en femkronestor...


4 portioner

Du behöver

  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl vatten rumsvarmt
  • 200 g fläskfilé (eller fläskfärs)
  • 100 g rostbiff eller nötfilé
  • färsk ingefära en femkronestor bit
  • 1 msk kinesiskt risvin (eller torrt vitt vin)
  • 1 tsk soja mörk
  • 2 krm salt
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk vatten
  • 2 st salladslökar
  • mjöl till utbakning
  • olja ca 1/2 dl neutral
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

1
Knåda mjöl och vatten till en blank och smidig deg. Linda i plastfolie och låt vila 30 minuter.

2
Finhacka, mal eller mixa de båda köttsorterna, eller gå genvägen över färdigköpt färs.

3
Skala ingefärsbiten och riv eller finhacka den. Blanda färs, ingefära, vin, soja, salt, och 1 msk sesamolja med 2 msk vatten till en jämn färs. Finhacka salladslöken och vänd i den.

4
Strö lite mjöl på köksbänken och forma degen till en 30 cm lång rulle. Skiva den centimetertjockt till 30 små rundlar. Kavla eller platta ut varje rundel till en 6 cm stor platta, försök få alla plattorna jämnstora och så runda som möjligt. Arbeta fort, så degen inte torkar.

5
Fördela färsen i mitten på hälften av plattorna. Lägg en tom platta på varje färsfyllning och tryck ihop kanterna på varje dubbelplatta.

6
Hetta upp neutral olja med sesamolja i wok eller stekpanna och stek degknytena gyllene 3-4 minuter på varje sida på medelvärme. Låt knytena rinna av på kökspapper helt kort och servera dem genast med exempelvis mörk soja att droppa på och strimlad gurka till.


Kommentar:
Väderstrecken är symboler för de huvudtyper av mat som Kina är känt för. Den här rätten kommer från det norra köket.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top