Du behöver
- 7 1/2 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl vatten rumsvarmt
- 200 g fläskfilé (eller fläskfärs)
- 100 g rostbiff eller nötfilé
- färsk ingefära en femkronestor bit
- 1 msk kinesiskt risvin (eller torrt vitt vin)
- 1 tsk soja mörk
- 2 krm salt
- 1 msk sesamolja
- 2 msk vatten
- 2 st salladslökar
- mjöl till utbakning
- olja ca 1/2 dl neutral
- 1 tsk sesamolja
Gör så här
1
Knåda mjöl och vatten till en blank och smidig deg. Linda i plastfolie och låt vila 30 minuter.
2
Finhacka, mal eller mixa de båda köttsorterna, eller gå genvägen över färdigköpt färs.
3
Skala ingefärsbiten och riv eller finhacka den. Blanda färs, ingefära, vin, soja, salt, och 1 msk sesamolja med 2 msk vatten till en jämn färs. Finhacka salladslöken och vänd i den.
4
Strö lite mjöl på köksbänken och forma degen till en 30 cm lång rulle. Skiva den centimetertjockt till 30 små rundlar. Kavla eller platta ut varje rundel till en 6 cm stor platta, försök få alla plattorna jämnstora och så runda som möjligt. Arbeta fort, så degen inte torkar.
5
Fördela färsen i mitten på hälften av plattorna. Lägg en tom platta på varje färsfyllning och tryck ihop kanterna på varje dubbelplatta.
6
Hetta upp neutral olja med sesamolja i wok eller stekpanna och stek degknytena gyllene 3-4 minuter på varje sida på medelvärme. Låt knytena rinna av på kökspapper helt kort och servera dem genast med exempelvis mörk soja att droppa på och strimlad gurka till.
Väderstrecken är symboler för de huvudtyper av mat som Kina är känt för. Den här rätten kommer från det norra köket.