Kaab el ghzal (gasellhorn)

Du behöver 3.5 st ark filodeg 50 g margarin smält 1 msk florsocker Fyllning: 250 g mandelmassa 2 msk apelsinmarmelad 1 msk smör mjukt 0.5...


18 portioner

Du behöver

  • 3.5 st ark filodeg
  • 50 g margarin smält
  • 1 msk florsocker

Fyllning:

250 g mandelmassa
2 msk apelsinmarmelad
1 msk smör mjukt
0.5 tsk kanel

Gör så här

1
Gör först fyllningen: Riv mandelmassan och blanda den med marmelad, smör och kanel. Dela degen i två jämnstora bitar. Trilla ut varje bit till en längd på drygt 50 cm. Dela i nio lika långa bitar.

2
Inslagning: Tina fillodegen enligt anvisning på förpackningen. Vik ut arken och pensla ytorna med margarin. Lägg två av arken ovanpå varandra med en doft av florsocker emellan. Dela sista arket mitt itu (ifall bara tre ark går åt) och lägg ihop likadant. Sporra ut 12 jämnstora rutor av de hela arken och 6 av de halva.

3
Lägg en bit av fyllningen på varje ruta. Vik in fillokanterna över fyllningens kortsidor och rulla samman. Limma skarven med margarin och lägg de små paketen med skarven nedåt på papprad plåt. Pensla ytan med margarin.

4
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ungefär 15 minuter tills kakorna fått aningen färg och blivit spröda. Låt kallna på galler.


Kommentar:
I Marocko föräldas mandel till läckra sötsaker att njuta till myntate. Vi har förenklat deras klassiska “gasellhorn” med färdig mandelmassa och fillodeg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top