Du behöver
- 3.5 dl majsolja eller matolja
- 0.5 dl basilikablad
- bladpersilja
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 2 st äggulor
- 0.5 msk vinäger
- dijonsenap ca 2 tsk osötad
- 1.5 krm salt
- 0.5 krm vitpeppar
- tabasco
Gör så här
1
Mixa oljan med basilika- och persiljeblad så att de blir finfördelade och oljan grön. Tillsätt vitlök.
2
Rör ihop äggulor, vinäger och senap i en matberedareskål eller mixer. Tillsätt den gröna oljan, lite i taget, i en tunn stråle med maskinen i gång och kör tills majonnäsen är tjock och blank. Är den för tunn – tillsätt mer olja tills den får så fast konsistens att majonnäsen kan formas till ägg vid uppläggning.
Så här års lär både fjäll- och ängssyra vara en bristvara på fjäll, ängar och i frysar. Men lite lätt fusk kanske kan accepteras. Inte för att det kommer att smaka fjällsyra. Men milt och fint grönt blir det i alla fall.
Ett recept från Jukkasjärvi Wärdshus.