Mildgrön aioli

Du behöver 3.5 dl majsolja eller matolja 0.5 dl basilikablad bladpersilja 1 st vitlöksklyfta pressad 2 st äggulor 0.5 msk vinäger dijonsenap ca 2 tsk...


4 portioner

Du behöver

  • 3.5 dl majsolja eller matolja
  • 0.5 dl basilikablad
  • bladpersilja
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 st äggulor
  • 0.5 msk vinäger
  • dijonsenap ca 2 tsk osötad
  • 1.5 krm salt
  • 0.5 krm vitpeppar
  • tabasco

Gör så här

1
Mixa oljan med basilika- och persiljeblad så att de blir finfördelade och oljan grön. Tillsätt vitlök.

2
Rör ihop äggulor, vinäger och senap i en matberedareskål eller mixer. Tillsätt den gröna oljan, lite i taget, i en tunn stråle med maskinen i gång och kör tills majonnäsen är tjock och blank. Är den för tunn – tillsätt mer olja tills den får så fast konsistens att majonnäsen kan formas till ägg vid uppläggning.


Kommentar:
Så här års lär både fjäll- och ängssyra vara en bristvara på fjäll, ängar och i frysar. Men lite lätt fusk kanske kan accepteras. Inte för att det kommer att smaka fjällsyra. Men milt och fint grönt blir det i alla fall.
Ett recept från Jukkasjärvi Wärdshus.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top