Du behöver
- 1 flaska (drygt 3 dl) porter
- 1 msk mörk sirap
- 2 msk olja
- 1 1/2-2 tsk salt
- 4 dl grahamsmjöl
- 5 dl vetemjöl (gärna Special) + mjöl till knådning och utbakning
- 1 påse torrjäst (för matbröd)
Gör så här
Värm porter, sirap, olja och salt till den temperatur som står på jästpåsen. Häll vätskan över mjölsorterna och jästen i en bakbunke. Arbeta degen länge. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Dela degen i 8 bitar. Rulla varje del till en längd på 16 cm. Lägg ihop som en stjärna. Kläm ihop delarna där de möts på mitten. Klipp jack i degen, pensla med vatten och strö över exempelvis sesamfrön och/eller vallmofrön. Gärna lite mjöl också. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. För över stjärnan på ugnsgallret (utan plåt). Sänk värmen till 175-200 grader och grädda brödet i cirka 20 minuter.