Porterstjärna

Du behöver 1 flaska (drygt 3 dl) porter 1 msk mörk sirap 2 msk olja 1 1/2-2 tsk salt 4 dl grahamsmjöl 5 dl vetemjöl...


1 portion

Du behöver

  • 1 flaska (drygt 3 dl) porter
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 msk olja
  • 1 1/2-2 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl (gärna Special) + mjöl till knådning och utbakning
  • 1 påse torrjäst (för matbröd)

Gör så här

Värm porter, sirap, olja och salt till den temperatur som står på jästpåsen. Häll vätskan över mjölsorterna och jästen i en bakbunke. Arbeta degen länge. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Dela degen i 8 bitar. Rulla varje del till en längd på 16 cm. Lägg ihop som en stjärna. Kläm ihop delarna där de möts på mitten. Klipp jack i degen, pensla med vatten och strö över exempelvis sesamfrön och/eller vallmofrön. Gärna lite mjöl också. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. För över stjärnan på ugnsgallret (utan plåt). Sänk värmen till 175-200 grader och grädda brödet i cirka 20 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top