Sirapsbröd med pomerans

Du behöver 4 dl rågmjöl (fint) 0.5 dl vetegroddar 1 msk pomeransskal (malda) salt 2.5 dl hett vatten 2.5 dl kesella gourmet 1 dl sirap...


1 portion

Du behöver

  • 4 dl rågmjöl (fint)
  • 0.5 dl vetegroddar
  • 1 msk pomeransskal (malda)
  • salt
  • 2.5 dl hett vatten
  • 2.5 dl kesella gourmet
  • 1 dl sirap (mörk)
  • 1 st torrjäst (gärna för söta degar)
  • 6 dl vetemjöl (gärna Special)
  • 1 dl russin

Gör så här

Häll 1 dl av rågmjölet i en skål tillsammans med vetegroddar, pomeransskal och salt. Slå över vattnet och rör om. Ställ den avsvalnade blandningen i kylskåp i cirka 4 timmar eller över natten. Häll rågmjölsblandningen i en kastrull tillsammans med kesellan och sirapen (ja, det ska vara 1 dl sirap!). Värm till det gradantal som anges på jästpåsen. Blanda jästen, mjölsorterna och russin i en skål. Tillsätt den värmda blandningen och arbeta ihop en deg. Knåda degen länge. Strö över mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Ta upp degen och arbeta ihop en enda stor bulle som placeras på bakplåtspapper. Skär några dekorativa skåror och strö över mjöl. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. För över brödet med bakplåtspapper på ugnsgallret (ingen plåt). Sänk värmen till 175 grader och grädda brödet i cirka 40 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top