Du behöver
- 4 dl rågmjöl (fint)
- 0.5 dl vetegroddar
- 1 msk pomeransskal (malda)
- salt
- 2.5 dl hett vatten
- 2.5 dl kesella gourmet
- 1 dl sirap (mörk)
- 1 st torrjäst (gärna för söta degar)
- 6 dl vetemjöl (gärna Special)
- 1 dl russin
Gör så här
Häll 1 dl av rågmjölet i en skål tillsammans med vetegroddar, pomeransskal och salt. Slå över vattnet och rör om. Ställ den avsvalnade blandningen i kylskåp i cirka 4 timmar eller över natten. Häll rågmjölsblandningen i en kastrull tillsammans med kesellan och sirapen (ja, det ska vara 1 dl sirap!). Värm till det gradantal som anges på jästpåsen. Blanda jästen, mjölsorterna och russin i en skål. Tillsätt den värmda blandningen och arbeta ihop en deg. Knåda degen länge. Strö över mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Ta upp degen och arbeta ihop en enda stor bulle som placeras på bakplåtspapper. Skär några dekorativa skåror och strö över mjöl. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. För över brödet med bakplåtspapper på ugnsgallret (ingen plåt). Sänk värmen till 175 grader och grädda brödet i cirka 40 minuter.