Du behöver
- 500 g laxfilé utan skinn och ben
- 3 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
- 200 g champinjoner
- 2 msk smör eller margarin
- 2 pkt bladspenat djupfryst (à 250 g)
- 4 dl ris kokt, kallt
- 2 msk pressad citron 1-2 msk
- 3 tsk salt 2-3 tsk
- 2 krm vitpeppar
- 2 ägg
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl persilja hackad
- 3 ägg hårdkokta
- 1 smördegsplatta kyld, rektangulär
- PENSLING:
- 1 ägg
Gör så här
1
Koka laxen i fiskbuljongen i en traktörpanna ca 10 min. Låt laxen kallna i spadet.
2
Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Fräs champinjonerna i hälften av matfettet i en stekpanna. Ta upp svampen på ett fat. Halvtina spenaten och hacka den grovt. Fräs bladspenaten i resten av matfettet i stekpannan tills all vätska kokat in. Låt kallna.
3
Hacka laxen. Blanda riset med lax och champinjoner. Smaka av med citron, salt och peppar. Rör i ägg, crème fraiche och persilja.
4
Skala äggen och halvera dem. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Fördela hälften av spenaten som en sträng i mitten på smördegen. Lägg på fisk- och rismassan och tryck i ägghalvorna på rad. Lägg på resten av spenaten. Vik över smördegen och tryck till kanterna noga. Pensla pirogen med uppvispat ägg och skär ett par snitt i degen på ovansidan. Grädda pirogen i 225°C, ca 25 min.
5
Servera pirogen med en sallad med vinägrett över.
Ett inslag i menyn “Med rysk tonvikt” som ingår i temafesten “Välkommen till varandra”.