Koulibiak

Du behöver 500 g laxfilé utan skinn och ben 3 dl fiskbuljong (tärning + vatten) 200 g champinjoner 2 msk smör eller margarin 2 pkt...


8 portioner

Du behöver

  • 500 g laxfilé utan skinn och ben
  • 3 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 pkt bladspenat djupfryst (à 250 g)
  • 4 dl ris kokt, kallt
  • 2 msk pressad citron 1-2 msk
  • 3 tsk salt 2-3 tsk
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl persilja hackad
  • 3 ägg hårdkokta
  • 1 smördegsplatta kyld, rektangulär
  • PENSLING:
  • 1 ägg

Gör så här

1
Koka laxen i fiskbuljongen i en traktörpanna ca 10 min. Låt laxen kallna i spadet.

2
Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Fräs champinjonerna i hälften av matfettet i en stekpanna. Ta upp svampen på ett fat. Halvtina spenaten och hacka den grovt. Fräs bladspenaten i resten av matfettet i stekpannan tills all vätska kokat in. Låt kallna.

3
Hacka laxen. Blanda riset med lax och champinjoner. Smaka av med citron, salt och peppar. Rör i ägg, crème fraiche och persilja.

4
Skala äggen och halvera dem. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Fördela hälften av spenaten som en sträng i mitten på smördegen. Lägg på fisk- och rismassan och tryck i ägghalvorna på rad. Lägg på resten av spenaten. Vik över smördegen och tryck till kanterna noga. Pensla pirogen med uppvispat ägg och skär ett par snitt i degen på ovansidan. Grädda pirogen i 225°C, ca 25 min.

5
Servera pirogen med en sallad med vinägrett över.


Kommentar:
Ett inslag i menyn “Med rysk tonvikt” som ingår i temafesten “Välkommen till varandra”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top