Potatismunkar

Du behöver 1 pkt jäst (50 g) 5 dl mjölk 0.5 tsk salt 1 dl strösocker 0.5 msk vaniljsocker 1 tsk muskotblomma stött 3 st...


40 portioner

Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 msk vaniljsocker
  • 1 tsk muskotblomma stött
  • 3 st ägg uppvispade
  • 50 g margarin smält och avsvalnat
  • 2 1/2 dl potatis (250 g rå potatis)
  • vetemjöl ca 1,7 liter

Gör så här

1
Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker, muskot, ägg, margarin och potatis. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl till en mjuk deg. Jäs till dubbel storlek 30-40 minuter.

2
Knåda degen lätt samman. Dela den i två lika stora delar och kavla ut varje till en drygt centimetertjock degplatta. Använd rikligt med vetemjöl till utbakningen eftersom degen är lös och klibbig. Ta ut munkar med mått, cirka 7 cm i diameter, och ta ut ett hål mitt i munkarna av en enkronas storlek. Kavla om degresterna. Lägg på papprade plåtar. Jäs cirka 30 minuter till dubbel storlek.

3
Grädda munkarna cirka 8 minuter mitt i ugnen i 250 grader. Låt kallna på galler. Kan frysas och ljummas i ugn före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top