Du behöver
- 1 liter vatten
- 1/2 dl salt
- 2 msk socker
- 8-10 kycklingfiléer
- KOKNING:
- vatten
- 1/2 knippe persilja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 lagerblad
- 1/2 tsk vitpepparkorn
- MARINAD:
- 1/2 dl hackade örter t ex persilja, basilika
- 1/2 dl kokspad
- 1/2 dl vitt vin
- 1 krm kajennpeppar
Gör så här
1
Blanda vatten med salt och socker. Rör tills saltet löst sig. Lägg kycklingfiléerna i 1 bunke eller grytor. Häll över lagen. Låt stå kallt ca 8 tim.
2
Ta upp filéerna och spola hastigt av med kallt vatten. Lägg filéerna i en gryta. Häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt koka upp och skumma ev. Lägg i persiljekvistar, skalad och klyftad lök och vitlök, lagerblad och pepparkorn. Sjud kycklingen ca 10 min. Ta upp och skär ett snitt i en filé och se om de är genomkokta, dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag. Låt filéerna kallna i lagen.
3
Ta upp filéerna och lägg på fat. Blanda örter med kokspad och vin. Skeda marinaden över kycklingen. Låt stå kallt innan servering.
4
Kycklingen kan kokas dagen innan servering och ligga kvar i kokspadet.
Ett inslag i menyn “Buffé med rimmad örtkyckling” som ingår i temafesten “Knyt ihop ett kalas”.