Du behöver
- 6 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl olivolja
- 2 dl kallt vatten
- 0.25 pkt jäst (12 g)
- olja till stekning
Fyllning:
0.5 pkt bladspenat (125 g)
ost ca 100 g riven
Gör så här
1
Arbeta samman mjöl, salt, olja, vatten och smulad jäst i maskin (ej matberedare). Arbeta degen 10 minuter. Forma den till en boll och gnid olja runt om degen. Låt den jäsa 1 timme i rumstemperatur.
2
Knåda degen 2 minuter. Slå den smidig mot bakbordet tills degen inte drar ihop sig längre. Dela den i två längder som vardera delas i 7 lika stora bitar. Platta ut dem till tunna rundlar, cirka 14 cm i diameter, med handen. Eller använd kavel.
3
Lägg på hälften av varje rundel en nypa spenat (knappt 1 msk) och strö på ost (knappt 1 msk). Pensla med vatten utmed kanten. Vik degrundelns andra hälft över fyllningen och tryck ihop väl. Bröden behöver inte jäsa före gräddning.
4
Stek bröden i lite olja i (teflon)stekpanna på platta på medelvärme, 2-3 minuter på varje sida.
5
Täck över bröden med bakduk och ät dem ljumma. De kan även ljummas i ugn före servering. Kan frysas, men är bäst nylagade.
Gräddningen kan förenklas genom att man lägger bröden på papprad plåt och gräddar dem mitt i ugnen i 225 grader ungefär 10 minuter. Då blir bröden mer matbrödslika till ytan.