Burek – medelhavsbröd i panna

Du behöver 6 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 0.5 dl olivolja 2 dl kallt vatten 0.25 pkt jäst (12 g) olja till stekning Fyllning: 0.5...


14 portioner

Du behöver

  • 6 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 dl kallt vatten
  • 0.25 pkt jäst (12 g)
  • olja till stekning

Fyllning:

0.5 pkt bladspenat (125 g)
ost ca 100 g riven

Gör så här

1
Arbeta samman mjöl, salt, olja, vatten och smulad jäst i maskin (ej matberedare). Arbeta degen 10 minuter. Forma den till en boll och gnid olja runt om degen. Låt den jäsa 1 timme i rumstemperatur.

2
Knåda degen 2 minuter. Slå den smidig mot bakbordet tills degen inte drar ihop sig längre. Dela den i två längder som vardera delas i 7 lika stora bitar. Platta ut dem till tunna rundlar, cirka 14 cm i diameter, med handen. Eller använd kavel.

3
Lägg på hälften av varje rundel en nypa spenat (knappt 1 msk) och strö på ost (knappt 1 msk). Pensla med vatten utmed kanten. Vik degrundelns andra hälft över fyllningen och tryck ihop väl. Bröden behöver inte jäsa före gräddning.

4
Stek bröden i lite olja i (teflon)stekpanna på platta på medelvärme, 2-3 minuter på varje sida.

5
Täck över bröden med bakduk och ät dem ljumma. De kan även ljummas i ugn före servering. Kan frysas, men är bäst nylagade.


Kommentar:
Gräddningen kan förenklas genom att man lägger bröden på papprad plåt och gräddar dem mitt i ugnen i 225 grader ungefär 10 minuter. Då blir bröden mer matbrödslika till ytan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top