Magnifik mandeltårta

Du behöver 600 g italienska mandelskorpor 2 dl citruslikör 500 g choklad mörk, gärna bitter, choklad 125 g smör mjukt 2 st äggulor stora 3...


20 portioner

Du behöver

  • 600 g italienska mandelskorpor
  • 2 dl citruslikör
  • 500 g choklad mörk, gärna bitter, choklad
  • 125 g smör mjukt
  • 2 st äggulor stora
  • 3 dl vispgrädde
  • flagad mandel

Gör så här

1
Krossa mandelskorporna, inte alltför fint, i mixer. Låt dem dra åt sig likören, det tar cirka 20 minuter, blanda om emellanåt.

2
Smält chokladen i en vid skål i mikron, börja med 1 1/2 minut på högsta effekt. Känn efter med en gaffel om mera smältning behövs. Mikra då ytterligare 15 sekunder i taget tills all choklad är smält.

3
Rör ner smöret i chokladen och sedan en äggula i sänder.Vispa grädden halvfast och vänd ner den i chokladblandningen.

4
Klä botten på en rund form, cirka 24 cm tvärsöver och med löstagbar kant, med bakplåtspapper. Strö ett centimeter-tjockt lager likörsmulor i botten, tryck till med blöta knogar.

5
Bred lika tjockt med chokladkräm på. Om chokladkrämen redan blivit för stel att breda kan hälften ljummas i mikron på låg effekt, 400 watt, 15 sekunder i taget, tills den är lös igen. Rör så ut resten av krämen ut i den ljummade halvan.

6
Strö kaksmulor över första chokladlagret och bred på chokladkräm igen, så kaksmulor. Avsluta med ett slätt fint lager choklad.

7
Låt kakan stelna i kylen ett par timmar eller över natten innan den serveras. Lossa då först kakan från kanten med varm kniv innan kanten knäpps av från bottnen. Dra kakan över på tårtfat med hjälp av pappret. Strö ytan prickig av flagad mandel.


Kommentar:
Om det är knepigt att få tag på mandelskorpor kan de ersättas med 500 g (lång)skorpor av sötat, okryddat vete-bröd och 100 g skållad, skalad mandel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top