Du behöver
- 2 st paprikor ca 70 g st
- 2 tsk jungfruolja spansk
- 1 st bifftomat ca 200 g
- salt svartpeppar, tabasco
- 200 g makrillfilé rökt
- 1.5 dl lättmajonnäs
- vitlök lite pressad
- 12 skiva vitt bröd gärna skivad
Till garnering:
6 st sardellfiléer raka
0.5 st pepparfrukt röd
Gör så här
1
Halvera och kärna ur paprikorna. Putsa vita hinnor. Strimla halvorna. Fräs strimlorna på svag värme i olivoljan.
2
Pricka bifftomaten och lägg den i kokande vatten tils skalet spricker. Skala tomaten samt dela och kärna ur den. Tärna tomaten och låt tärningarna puttra ihop med paprikan några minuter, tills paprikan är mjuk. Krydda och låt svalna.
3
Rensa bort eventuella ben i makrillfiléerna och kör dem i matberedare tillsammans med majonnäs (eller crème fraîche). Pressa i lite, lite av en vitlöksklyfta
4
Ta ut 12 rundlar med kakmått ur brödskivorna. Rosta dem lätt i torr stekpanna. Låt svalna.
5
Fördela paprikaröran på brödrundlarna. Klicka på makrillmajonnäsen. Dekorera med sardell och nålfina strimlor av pepparfrukten.
Tapas i norra Spanien är som minibakelser – men utan sötma.