Du behöver
- 25 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl ca 6 dl Special
Fyllning:
0.5 dl pesto eller 2-3 msk olivolja + 1-2 msk torkad örtagårdakrydda
Pensling:
ägg
Gör så här
1
Smula ner jästen i matberedarens skål.
2
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Häll degspadet över jästen. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Starta maskinen och kör tills en smidig deg bildas.
3
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en stor fyrkantig kaka cirka 40×40 cm.
4
Bred ett jämnt lager pesto ovanpå, eller pensla degen med olja och strö på rikligt med örtkrydda.
5
Skär degen i cirka 8 cm breda remsor. Lägg dem ovanpå varandra. Skär 12 jämnstora bitar och tryck försiktigt samman dem i ena kanten. Placera dem stående med den klämda kanten nedåt i en oljepenslad muffinsplåt eller i lösa muffinsformar.
6
Täck med bakduk och låt jäsa cirka 45 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg.
7
Grädda i 225 graders ugnsvärme, cirka 12 minuter. Servera helst bröden lite ljumma.