Glutenfritt örtbröd

Du behöver 25 g jäst 2 dl filmjölk eller mjölk 1 dl Ljummet vatten 1 msk fiberhusk 1.5 msk olivolja 0.5 tsk salt 1 msk...


1 portion

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl filmjölk eller mjölk
  • 1 dl Ljummet vatten
  • 1 msk fiberhusk
  • 1.5 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk oregano torkad
  • 1 dl riven ost parmesan, grevé eller prästost
  • glutenfri mjölmix (240 g)

Garnering:

oregano
riven ost

Gör så här

1
Smula ner jästen i matberedarens skål. Tillsätt fil eller mjölk och vatten. Blanda ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter. Smörj lite olja i en form med löstagbar kant som är cirka 22 cm i diameter.

2
Tillsätt resten av oljan, salt, oregano, ost och mjöl. Starta maskinen och låt den gå 1-2 minuter. Resultatet ska bli ungefär som en tjock, “klickbar” sockerkakssmet – inte som en fast deg.

3
Flytta över smeten till en rejäl spritspåse. Stäng den stora öppningen ordentligt och spritsa smeten som bullar i formen. Placera dem inte alltför tätt. Strö på oregano och ost som garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i formen cirka 1 timme.

4
Grädda i ugnens nedre del i 200 grader cirka 20 minuter, tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.


Kommentar:
Brödet är provbakat med Finax glutenfria mjölblandning som innehåller mjölk.
Glutenfritt jäsbröd kräver kraftig bearbetning för att det ska bli riktigt bra. Matberedare med stålkniv fungerar utmärkt, men man kan även använda en annan typ av degmaskin eller en stark elvisp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top