Italienskt brytbröd

Du behöver 2.5 dl mjölk 25 g jäst 0.5 dl jungfruolja 1 tsk salt 1 dl havrekli 75 g västerbottensost riven vetemjöl ca 6 dl...


9 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl jungfruolja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havrekli
  • 75 g västerbottensost riven
  • vetemjöl ca 6 dl

Till pensling:

1 st ägg

Garneringsförslag:

oliver skivade fyllda
marinerade soltorkade tomater
pinjenötter

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke.

2
Ljumma mjölken. Rör ut jästen med mjölken.

3
Tillsätt olja, salt, kli och ost.

4
Blanda väl och arbeta i mjöl till en smidig deg. Täck med bakduk och plast och jäs degen till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

5
Lägg bakpapper i bottnen och utmed två av kanterna i en form, cirka 16×16 cm. Smörj övriga kanter. Större form ger fler, men inte så höga brytbitar.

6
Stjälp upp degen och arbeta lätt ihop den på mjölat bakbord. Platta till degen i formen. Sporra degytan i brytbitar. Jäs degen övertäckt till knappt dubbel storlek, cirka 40 minuter.

7
Pensla med hopvispat ägg och garnera portionsbitarna växelvis med oliver, tomatstrimlor och pinjenötter.

8
Grädda på nedre falsen i ugn i 225 grader ungefär 20 minuter tills ytan fått gyllenbrun färg. Lyft brödet ur formen och grädda på plåt de sista minuterna om du har en form som ger svag färg.

9
Ta brödet ur formen och låt det kallna under bakduk på galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top