Kanadensiska scones

Du behöver 5 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 msk strösocker 0.5 tsk salt 50 g margarin 2 dl popcorn färdigpoppade 3.5 dl filmjölk 3%...


12 portioner

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 50 g margarin
  • 2 dl popcorn färdigpoppade
  • 3.5 dl filmjölk 3%
  • vetemjöl till utbakning

Garnering:

popcorn färdigpoppade

Gör så här

1
Blanda vetemjöl, bakpulver (hela matskeden behövs!), socker och salt i en bunke. Smula ner margarinet. Tillsätt popcornen, men spara några till garnering. Arbeta snabbt i filmjölken. Rör med en slickepott eller träslev, men överarbeta inte degen. Den blir mycket lös, nästan blöt, och klibbar rejält.

2
Stjälp upp degen på rikligt mjölat bakbord. Strö rejält med mjöl över och klappa ut degen till cirka 2 cm tjocklek. Ta ut scones med mått, cirka 7 cm i diameter, och sätt dem på papprad plåt. Pensla med vatten och strö på grovsmulade popcorn.

3
Grädda mitt i ugnen i 250 grader ungefär 10 minuter. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Ett enklare sätt är att göra sconesen som en hel kaka. Stjälp upp degen på mjölat bakplåtspapper, strö på mjöl och klappa degen platt. För över på plåt och skåra snibbar som går lätt att bryta sedan den gräddade sconesplattan kallnat.
Scones bör ätas alldeles nybakade, så fort de svalnat till ättemperatur. De blir fort “gamla” i konsistensen. Degen kan däremot göras färdig i god tid så att sconesen står klara på plåten att gräddas när gästerna anländer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top