Läsar-recept

Höstpaj

Du behöver Pajdeg: 2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 100 g margarin eller smör 2.5 msk vatten Fyllning: 2 st morötter (150g) 1 bitar kålrot...


4 portioner

Du behöver

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g margarin eller smör
2.5 msk vatten

Fyllning:

2 st morötter (150g)
1 bitar kålrot (75 g)
purjolök ca 10 cm
1 msk olja
0.5 dl vatten
0.5 st grönsaksbuljongtärning
2 dl riven ost

Äggstanning:

3 st ägg
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

1
Hacka ihop de båda mjölsorterna och matfettet till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt ca 30 min.

2
Kavla ut degen till en platta och klä en pajform ca 26 cm i diameter.Pricka

3
botten. Vik aluminiumfolie över kanten och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i

4
200 grader ca 10 min.

5
Ansa, skala och riv rotfrukterna grovt på rivjärn eller matberedarens rivskiva.

6
Snitta, skölj och skiva purjolöken tunt. Hetta upp oljan i en gryta och fräs

7
allt på medelvärme ca 5 min.

8
Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka under lock ett par min. Lägg det

9
frästa och osten i pajskalet.

10
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 30 min.

11
Servera med bröd som ensamrätt eller till rökt kött.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top