Bagels

Du behöver 3.5 dl vatten 1 st jäst påse torkad 0.5 dl strösocker 0.5 msk salt 1 msk olja 8 dl vetemjöl 2 l kokande...


12 portioner

Du behöver

  • 3.5 dl vatten
  • 1 st jäst påse torkad
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 msk salt
  • 1 msk olja
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 l kokande vatten
  • 1 st äggvita uppvispad

Garnering:

sesamfrö vallmofrö eller grovt salt

Gör så här

Värm den första mängden vatten till 45 grader. Blanda jästen, sockret, oljan och det varma vattnet. Låt stå och vila i 4 minuter. Blanda saltet med halva mjölmängden och rör ner i jästblandningen. Tillsätt resten av mjölet och knåda degen tills den blir fast. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora delar. Forma varje del till en boll, platta till och gör ett hål i mitten med tummarna. Forma till en krans. Låt kransarna vila under bakduk i cirka 10 minuter. Koka upp den stora mängden vatten och tillsätt saltet. Lägg ner 3 kransar åt gången i det kokande vattnet och låt bröden koka cirka 45-60 sekunder. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av. Lägg över dem vartefter på papprad plåt. Pensla bröden med den uppvispade äggvitan, garnera med frön och grädda dem i 200 graders ugnsvärme i cirka 20 minuter tills bröden är ljusbruna. Låt dem svalna på galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top