Ciabattabröd

Du behöver Dag 1, biga/fördeg: 2 dl Ljummet vatten 10 g jäst 3 dl vetemjöl 0.5 dl durumvete 1 tsk salt Dag 2: 25 g...


10 portioner

Du behöver

Dag 1, biga/fördeg:

2 dl Ljummet vatten
10 g jäst
3 dl vetemjöl
0.5 dl durumvete
1 tsk salt

Dag 2:

25 g jäst
2 dl Ljummet vatten
4 tsk olivolja
0.5 dl durumvete
2.5 dl vetemjöl
2 tsk salt

Gör så här

1
Dag 1:

2
Börja med bigan, fördegen. Rör ut jästen i 37-gradigt vatten. Blanda i mjölsorterna, och knåda degen väl. Tillsätt salt. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen till nästa dag.

3
Dag 2:

4
Rör ut jästen i 37-gradigt vatten. Blanda ner fördegen, olivoljan och de båda mjölsorterna. Arbeta degen väl. Den är kletig, och ska så vara. Tillsätt salt när du arbetat degen cirka 5 minuter. Smörj en långpanna med olja, glöm inte kanterna. Fördela den kladdiga degen i pannan. Låt den jäsa i cirka 20 minuter. Vänd upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i 12-15 cm breda längder. Varje längd delar du sedan i 6-7 cm stora bitar. Lägg över bitarna på papprad plåt med hjälp av en stekspade eftersom allt är kladdigt. Låt bitarna jäsa under duk cirka 1 timme på dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåten i ugnen och sänk till cirka 210 grader. Grädda i 25-30 minuter.


Kommentar:
Som en nedsliten toffel ser ciabattabröden ut men goda är de med lite smarrig fyllning. Detta recept, som liknar det ursprungliga, innehåller en biga, en fördeg som ger brödet lite extra smak. Det gör att brödet tar två dagar att bli färdigt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top