Italienska långbröd

Du behöver 25 g jäst 5 dl kallt vatten 2 msk olivolja 2 tsk salt 3 dl durumvetemjöl vetemjöl ca 9 dl special Gör så...


3 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 9 dl special

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, durumvete och det mesta av vetemjölet.

2
Arbeta degen kraftigt i maskin. Degen ska vara ganska lös.

3
Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa 4-5 timmar (eller över natten) i kylen.

4
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och vik den dubbel. Degen ska inte arbetas, men man kan platta ut den en aning med handen.

5
Skär degen i tre långa längder med en vass kniv. Vrid varje längd som en snodd och lägg försiktigt över dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 1 timme.

6
Grädda bröden mitt i ugnen i 275 grader cirka 12 minuter.


Kommentar:
Tips! Den som har mer bråttom kan använda ljummet degspad och jäsa degen bara cirka 45 minuter i bunken och 30 minuter på plåt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top