Du behöver
- 450 g vetemjöl
- 1 1/2 tsk torrjäst
- 3 tsk havssalt
- 3 msk olivolja
- 3 1/2 dl ljummet (+37¡) vatten
- Garnering:
- 6-8 små färskpotatisar, tunt skurna
- och lätt förkokta
- några rosmarinkvistar
- olivolja till utbakning, till smörjning
- och till att ringla över
Gör så här
1
Steg 1:
2
Blanda mjöl, jäst och 1 tsk av saltet i en stor skål. Gör en fördjupning i mitten och häll i oljan. Häll på vattnet i omgångar under konstant omrörning tills du får en smidig deg. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda omsorgsfullt i 10 minuter tills den är slät. Lägg degen i en olivoljesmord skål, täck den med en bakduk och ställ varmt för jäsning cirka 45-60 minuter eller tills degen blivit dubbelt så stor.
3
Steg 2:
4
Stjälp upp degen på bakbordet när den jäst klart. Knåda den försiktigt 4-5 gånger. Rotera degen ett par gånger medan du samtidigt viker under kanterna och på det sättet ökar luftmängden i brödet. Se till att inte knåda luften ur degen! Täck än en gång med bakduk och låt stå i 7-8 minuter.
5
Steg 3:
6
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna generöst med olivolja. Lyft över degen till långpannan och sträck försiktigt ut den tills den är cirka 1 cm tjock och 30 cm lång och rektangelformad. Täck den igen och jäs den i 30 minuter, eller till dubbel storlek. Gör gropar tvärs över degen med fingertopparna när den jäst klart.
7
Steg 4:
8
Pensla degen lätt med olivolja och fördela potatisskivor och rosmarinblad jämnt över den. Ringla över olivolja och strö över resten av havssaltet. Grädda den mitt i ugnen i 35-40 minuter eller tills den är gyllenbrun.
9
Till sist:
10
Droppa över lite olivolja och låt svalna på ett galler. Skär focaccian i skivor och servera
Ett fantastiskt bröd att servera på ett buffébord. Det är värt allt arbete när det möts av gästernas ovationer. Ett recept från Hemma bästs altanfest. Fler recept hittar du under “passar till”.