Du behöver
- 1 l vatten
- 500 g strösocker
- 10 st fläderblomsklasar
- 0.5 st citron eller limefrukt
Gör så här
1
Koka upp vatten och socker till en lag. Lägg blomklasar och citrusskivor i den kokande lagen, ta av från plattan och låt saften stå tills lagen är kall. Sila av och häll på flaskor som förvaras i kylskåpet.
2
Saften kan även frysas. Detta är ingen saft att spara, utan en färskvara som är beräknad att gå åt inom kort.
Ibland är det små odjur på blomklasarna. Plocka bara de renaste klasarna. Skölj bara i nödfall eftersom mycket av blommornas smak försvinner med sköljvattnet.
Lägg blommorna i rikligt med lättsaltat vatten eller vatten med några droppar ättiksprit. Då släpper småkrypen taget och flyter upp till ytan. Häll bort vattnet och skölj en gång med kallt vatten från kranen.