Spenatpaj med rökt lax

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör eller margarin 3 msk vatten Fyllning: 2 pkt bladspenat à 250 g 2.5 dl ost lagrad...


4 portioner

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning:

2 pkt bladspenat à 250 g
2.5 dl ost lagrad och riven ost
3.5 st ägg
3.5 dl mjölk

Att äta till:

250 g lax kallrökt i skivor
4.5 st tomater skivade

Gör så här

1
Hacka/gaffla ihop mjöl och tunt skivat smör eller margarin till smuldeg i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en slät deg. Låt den gärna ligga i kylen en stund.

2
Sätt ugnen på 225 grader.

3
Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 27 cm i diameter, så att botten och kanter täcks – eller hoppa över kavlingen och tryck ut degen i formen.

4
Nagga i botten med en gaffel. Sätt gärna en dubbel aluminiumfolieremsa runt kanterna, så att de håller sig uppe under gräddningen.

5
Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter och ta det sedan ur ugnen.

6
Lägg bladspenaten i en låg vid panna med en bottenskyla vatten och låt spenaten tina på rätt svag värme. Pressa sedan all vätska ur spenaten i en sil. Fördela spenaten över den förgräddade pajen. Strö över riven ost.

7
Vispa ihop 3 ägg med 3 dl mjölk och häll i pajskalet. Ser det ut att vara för lite vätska är det bara att vispa ihop 1 ägg och 1 dl mjölk ytterligare och hälla över.

8
Grädda pajen i 225 grader tills äggsmeten stelnat, 35-40 minuter.

9
Låt den färdiga pajen få sansa sig och svalna lite, 15-20 minuter, innan det är dags att äta. Med rökt lax och tomater till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top