Galettårta

Du behöver Botten: 25 g jäst 1 dl Ljummet vatten 100 g smör 1 st ägg citron rivet skal från 1 1 krm salt 2...


10 portioner

Du behöver

Botten:

25 g jäst
1 dl Ljummet vatten
100 g smör
1 st ägg
citron rivet skal från 1
1 krm salt
2 msk strösocker
4.5 dl vetemjöl
smör
0.5 dl strösocker

Tillbehör:

crème fraîche vispad, vispgrädde, bär och frukter

Gör så här

1
Vispa ut jästen i vattnet. Rör smör och ägg med citronskal, salt och socker. Blanda med jäst och vatten. Arbeta ner så mycket mjöl att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek (30-60 minuter). Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en kaka på 30 cm i diameter. Kavla direkt på bakplåtspapperet. Välj alternativ 1 eller 2 och grädda kakorna i 250 grader i cirka 8 minuter.

2
<B>Alternativ 1:</B> Innan plattan sätts in i ugnen, skiva cirka 50 g smör över kakan. Strö över strösocker. Grädda kakan som fått kanterna uppvikta så att inte smöret halkar av kakan under gräddningen.

3
<B>Alternativ 2:</B> Grädda kakan utan smör och socker. Ta kakan ur ugnen när den är klar och pensla den med lite smält smör. Strö över strösocker.

4
Servera kakorna nygräddade eller lätt värmda tillsammans med tillbehören.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top