Lisas gurkor

Du behöver 3-4 kg Västeråsgurkor ca 15 dillkronor ca 40 g (knappt 1 dl hackad) färsk pepparrot Lag: 4 liter vatten 4 dl ättiksprit, 12%...


0 portioner

Du behöver

  • 3-4 kg Västeråsgurkor
  • ca 15 dillkronor
  • ca 40 g (knappt 1 dl hackad) färsk pepparrot
  • Lag:
  • 4 liter vatten
  • 4 dl ättiksprit, 12%
  • 2 dl salt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 msk gult senapsfrö
  • 2 tsk Atamonpulver

Gör så här

1
Skrubba och skölj gurkorna noga i kallt vatten. Ta bort gurkor som har skador och använd endast de som är helt perfekta. Nagga gurkorna med en gaffel.

2
Skölj glasburkar med hett vatten blandat med lite Atamon (se mängdanvisning på förpackningen).

3
Varva gurkor, sköljda dillkronor och pepparrotstärningar.

4
Blanda vatten, ättiksprit, salt, socker och senapsfrö till lagen i en kastrull.

5
Koka upp lagen och kyl den.

6
Det går snabbast om man placerar kastrullen i diskhon som fyllts med kallt vatten.

7
Tillsätt 2 tsk Atamon i lagen och rör om tills den löst sig.

8
Häll den kalla lagen över gurkorna. Tillslut burkarna och placera dem kallt.

9
Låt stå några veckor före avsmakning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top