Du behöver
- 3-4 kg Västeråsgurkor
- ca 15 dillkronor
- ca 40 g (knappt 1 dl hackad) färsk pepparrot
- Lag:
- 4 liter vatten
- 4 dl ättiksprit, 12%
- 2 dl salt
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 msk gult senapsfrö
- 2 tsk Atamonpulver
Gör så här
1
Skrubba och skölj gurkorna noga i kallt vatten. Ta bort gurkor som har skador och använd endast de som är helt perfekta. Nagga gurkorna med en gaffel.
2
Skölj glasburkar med hett vatten blandat med lite Atamon (se mängdanvisning på förpackningen).
3
Varva gurkor, sköljda dillkronor och pepparrotstärningar.
4
Blanda vatten, ättiksprit, salt, socker och senapsfrö till lagen i en kastrull.
5
Koka upp lagen och kyl den.
6
Det går snabbast om man placerar kastrullen i diskhon som fyllts med kallt vatten.
7
Tillsätt 2 tsk Atamon i lagen och rör om tills den löst sig.
8
Häll den kalla lagen över gurkorna. Tillslut burkarna och placera dem kallt.
9
Låt stå några veckor före avsmakning.