Olivbröd

Du behöver 25 g jäst (för matbröd) 2 msk olja (gärna olivolja) 2 1/2 dl ljummet vatten ca 15 delade gröna oliver (gärna fler) 1...


1 portion

Du behöver

  • 25 g jäst (för matbröd)
  • 2 msk olja (gärna olivolja)
  • 2 1/2 dl ljummet vatten
  • ca 15 delade gröna oliver (gärna fler)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödsirap
  • ca 6 dl ljust lantbrödsmjöl (Kungsörnen) + mjöl till utbak

Gör så här

1
Vispa ut jästen i oljan och vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek (30-60 minuter).

2
Forma sedan drygt 2/3 av degen till en platta, cirka 20 cm i diameter. Forma den andra delen till en platta om ca 15 cm i diameter. Lägg den mindre plattan ovanpå den större. Skär 8-10 jack genom hela brödet, mot mitten.

3
Låt det mjölade brödet jäsa ca 30 minuter. Grädda det i 200 graders ugnsvärme ca 30 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top