Du behöver
- 25 g jäst (för matbröd)
- 2 msk olja (gärna olivolja)
- 2 1/2 dl ljummet vatten
- ca 15 delade gröna oliver (gärna fler)
- 1 tsk salt
- 1 msk brödsirap
- ca 6 dl ljust lantbrödsmjöl (Kungsörnen) + mjöl till utbak
Gör så här
1
Vispa ut jästen i oljan och vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek (30-60 minuter).
2
Forma sedan drygt 2/3 av degen till en platta, cirka 20 cm i diameter. Forma den andra delen till en platta om ca 15 cm i diameter. Lägg den mindre plattan ovanpå den större. Skär 8-10 jack genom hela brödet, mot mitten.
3
Låt det mjölade brödet jäsa ca 30 minuter. Grädda det i 200 graders ugnsvärme ca 30 minuter.