Du behöver
- 4 små kålrabbistånd
- vatten, salt
- 12 skivor lättrökt kalkon eller skinka
- lite lollo rosso-sallad
- 4-8 physalisfrukter att garnera med
- Nobissås:
- 1 ägg
- 3/4 msk vit vinäger
- 2 dl neutral olja
- 1 krm salt
- 1/4 krm nymalen svartpeppar
- 1 tsk ljus fransk senap
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 msk klippt gräslök
Gör så här
1
Lägg ägget till såsen i kokande vatten och låt sjuda 3 minuter, varken mer eller mindre. Tag upp och knäck ägget, lägg innehållet i en skål, gärna matberedare eller elvispskål. Droppa i vinäger, vispa samman. Fortsätt vispa medan oljan tillsätts droppvis tills såsen är tjock och blank. Smaksätt den med salt och peppar, senap och pressad vitlök samt gräslök. Såsen blir godast om den får stå kallt någon halvtimme och utveckla sin ljuvliga arom.
2
Koka upp vatten i stor kastrull, tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Skala rabbistånden, skiva dem grovt till 4 skivor vardera. Koka skivorna precis mjuka, 10-12 minuter, och låt rinna av. Varva kålrabbi på salladsblad med rökt kalkon, ringla nobissås över och garnerna med stöd av tandpetare i physalisfrukterna.
Kålrabbin är en rotfrukt med riv – en gammal kulturväxt som skördas i augusti.