Du behöver
- rågkross (250 g)
- vetekross (250 g)
- linfrön (150 g)
- 2 dl russin
- 1.5 dl vetekli (40 g)
- vetemjöl (500 g)
- 1 msk bikarbonat
- 1 l filmjölk
- 2.5 dl sirap mörk
Till formarna:
smör
ströbröd eventuellt
Gör så här
Blanda alla ingredienser. Ingen jäsning. Smörj två formar (à 1 1/2 liter). Fördela smeten och grädda bröden i 150 graders ugnsvärme i 90 minuter.
På Island bakas det här brödet i varm lava. Det tar ett dygn. Men här gäller vanlig ugnsvärme.
Önskas ett bröd, så går det utmärkt att halvera receptet. Beräkna då en något kortare tid i ugnen (cirka 70 minuter).
Om man dubblar satsen sirap i brödet finns vips ett perfekt underlag för grädde och bär.