Gardars "lavabröd"

Du behöver rågkross (250 g) vetekross (250 g) linfrön (150 g) 2 dl russin 1.5 dl vetekli (40 g) vetemjöl (500 g) 1 msk bikarbonat...


2 portioner

Du behöver

  • rågkross (250 g)
  • vetekross (250 g)
  • linfrön (150 g)
  • 2 dl russin
  • 1.5 dl vetekli (40 g)
  • vetemjöl (500 g)
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 l filmjölk
  • 2.5 dl sirap mörk

Till formarna:

smör
ströbröd eventuellt

Gör så här

Blanda alla ingredienser. Ingen jäsning. Smörj två formar (à 1 1/2 liter). Fördela smeten och grädda bröden i 150 graders ugnsvärme i 90 minuter.


Kommentar:
På Island bakas det här brödet i varm lava. Det tar ett dygn. Men här gäller vanlig ugnsvärme.
Önskas ett bröd, så går det utmärkt att halvera receptet. Beräkna då en något kortare tid i ugnen (cirka 70 minuter).
Om man dubblar satsen sirap i brödet finns vips ett perfekt underlag för grädde och bär.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top