Lök- och rosmaringalett

Du behöver 25 g jäst 1 dl ljummet vatten 4 1/2-5 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 100 g smör eller margarin, rumsvarmt 1 ägg Topping:...


2 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 dl ljummet vatten
  • 4 1/2-5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • Topping:
  • 2 rödlökar
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 50 g smör eller margarin

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen.

2
Blanda mjöl och salt och rör ner i vattnet. Fördela smöret i blandningen, tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.

3
Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 30 minuter.

4
Kavla ut två kakor på mjölat bakbord, eller på bakplåtspapper, cirka 20 cm i diameter. Vik upp ytterkanten och nyp till runt om eller nagga med en gaffel.

5
Sätt ugnen på 200 grader.

6
Skala och skiva rödlöken tunt. Finhacka rosmarin. Fördela lök och rosmarin över degplattorna. Hyvla över smöret med osthyvel.

7
Grädda i ugnens mitt i cirka 10 minuter. Skär kakorna i 18 snibbar vardera.


Kommentar:
Nu är det väl på tiden att komplettera alla trendiga coffee houses med tearooms? Tid för te alltså!
Kan serveras i 100-tals varianter – med läckra tillbehör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top