Du behöver
- 25 g jäst
- 1 dl ljummet vatten
- 4 1/2-5 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 100 g smör eller margarin, rumsvarmt
- 1 ägg
- Topping:
- 2 rödlökar
- 1 msk färsk rosmarin
- 50 g smör eller margarin
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen.
2
Blanda mjöl och salt och rör ner i vattnet. Fördela smöret i blandningen, tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
3
Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 30 minuter.
4
Kavla ut två kakor på mjölat bakbord, eller på bakplåtspapper, cirka 20 cm i diameter. Vik upp ytterkanten och nyp till runt om eller nagga med en gaffel.
5
Sätt ugnen på 200 grader.
6
Skala och skiva rödlöken tunt. Finhacka rosmarin. Fördela lök och rosmarin över degplattorna. Hyvla över smöret med osthyvel.
7
Grädda i ugnens mitt i cirka 10 minuter. Skär kakorna i 18 snibbar vardera.
Nu är det väl på tiden att komplettera alla trendiga coffee houses med tearooms? Tid för te alltså!
Kan serveras i 100-tals varianter – med läckra tillbehör.