Du behöver
- 6 skiva formbröd
- 2 dl mjölk
- 1 st gul lök
- 150 g tarama (fiskrom)
- 3.5 dl salladsolja t ex av solrosfrö
- 2.5 dl olivolja
- 1 st citron
- 1 st grön chilifrukt
- 1 st röd chilifrukt
Gör så här
1
Kantskär brödet. Blötlägg det i mjölken i 30 minuter. Skala och finhacka den gula löken. Lägg lök, rom och det blötlagda brödet i en matberedare. Mixa till en jämn smet. Tillsätt oljorna i en tunn stråle medan du mixar på högsta hastighet. Den ska få en tjock majonnäsliknande konsistens.
2
Pressa citronen och tillsätt den och finhackade, urkärnade chilifrukter. Servera med bliníer eller rostat bröd.
3
Tips! Tarama är fiskrom som har sitt ursprung i Grekland och Turkiet. Den finns att köpa i saluhallar och specialbutiker. Du kan använda röd stenbitsrom eller orökt slottskaviar om du inte får tag på tarama.
Receptet är hämtat från den förstaklassiga restaurangen Nordgården, utanför Göteborg. För fler recept från Nordgården, klicka på länkarna nedan.