Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st burk krossade tomater
- 0.5 dl sesamfrön
- 0.5 dl mandel
- 0.5 dl jordnötter
- 0.5 dl russin
- 6.5 st plommon urkärnade torkade
- 0.5 st banan
- 1 krm mald koriander
- 1 krm anisfrön
- 1 krm kanel malen
- 1 st brödskivor
- 4 st nachos
- 4 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong eller köttbuljong
- 2 krm salt
- 4 krm chilipeppar
- 50 g mörk choklad
- 0.5 tsk strösocker
Gör så här
Bryn 1 hackad gul lök och 1 hackad vitlöksklyfta. Tillsätt 1 burk (400 g ) krossade tomater. Hetta upp och ställ åt sidan. Bryn lätt 1/2 dl sesamfrön, 1/2 dl mandel, 1/2 dl jordnötter (okej med saltade), 1/2 dl russin, 6-7 urkärnade torkade plommon, 1/2 banan i bitar, 1 krm mald koriander, 1 krm anisfrön och 1 krm malen kanel. Kör det brynta i mixern tillsammans med 1 vit brödskiva och 4 nachoschips. Späd eventuellt med lite av 4 dl vatten så att det hela blir en tjock massa. Blanda den med tomatröran, resten av vattnet och 1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning. Låt småputtra några minuter. Smaka av med ca 2 krm salt, ca 4 krm jalapeño chilipeppar, 50 g mörk choklad (som får smälta i såsen) och ca 1/2 tsk strösocker.
Molesåsen är en mexikansk klassiker som det kan vara svårt att hitta ingredienser till i sin egen lilla butik. Det här försvenskade receptet smakar alldeles förträffligt.