Molesås

Du behöver 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 st burk krossade tomater 0.5 dl sesamfrön 0.5 dl mandel 0.5 dl jordnötter 0.5 dl...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st burk krossade tomater
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 0.5 dl mandel
  • 0.5 dl jordnötter
  • 0.5 dl russin
  • 6.5 st plommon urkärnade torkade
  • 0.5 st banan
  • 1 krm mald koriander
  • 1 krm anisfrön
  • 1 krm kanel malen
  • 1 st brödskivor
  • 4 st nachos
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller köttbuljong
  • 2 krm salt
  • 4 krm chilipeppar
  • 50 g mörk choklad
  • 0.5 tsk strösocker

Gör så här

Bryn 1 hackad gul lök och 1 hackad vitlöksklyfta. Tillsätt 1 burk (400 g ) krossade tomater. Hetta upp och ställ åt sidan. Bryn lätt 1/2 dl sesamfrön, 1/2 dl mandel, 1/2 dl jordnötter (okej med saltade), 1/2 dl russin, 6-7 urkärnade torkade plommon, 1/2 banan i bitar, 1 krm mald koriander, 1 krm anisfrön och 1 krm malen kanel. Kör det brynta i mixern tillsammans med 1 vit brödskiva och 4 nachoschips. Späd eventuellt med lite av 4 dl vatten så att det hela blir en tjock massa. Blanda den med tomatröran, resten av vattnet och 1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning. Låt småputtra några minuter. Smaka av med ca 2 krm salt, ca 4 krm jalapeño chilipeppar, 50 g mörk choklad (som får smälta i såsen) och ca 1/2 tsk strösocker.


Kommentar:
Molesåsen är en mexikansk klassiker som det kan vara svårt att hitta ingredienser till i sin egen lilla butik. Det här försvenskade receptet smakar alldeles förträffligt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top