Du behöver
- 2 st äpplen stora
- 1 msk smör
- 2 msk strösocker
- citron rivet skal av 1
- 3 msk calvados (äppelbrännvin)
Gör så här
1
Skala äpplena och dela dem. Kärna ur med en tesked. Snitta äppelhalvorna i tunna skivor på längden, men låt skivorna hänga samman i ena änden.
2
Lägg smöret i en mikrotålig form eller tallrik utan metalldekoration. Täck. Smält smöret på full effekt i 30 sekunder.
3
Rör ner socker, citronskal och calvados eller äppeljuice i smöret till en sås.
4
Vänd äppelhalvorna i såsen. Täck över och mikra på full effekt i 4 minuter. Låt äpplena stå övertäckta medan värmen jämnar ut sig, 4-5 minuter. Alkoholen i calvadosbrännvinet ångar bort, bara smaken blir kvar.
5
Lägg upp en äppelhalva till var och en i portionsskålar. Tryck till varje halva lätt så att skivorna särar på sig som en solfjäder. Fördela såsen över. Servera med vanilj- eller pistageglass om så önskas.
Rätten kan också tillagas i ugn i 225 grader 15-20 minuter.
Uteslut glassen till äggallergiker och bjud på vispad grädde istället.