Äpplen i calvados

Du behöver 2 st äpplen stora 1 msk smör 2 msk strösocker citron rivet skal av 1 3 msk calvados (äppelbrännvin) Gör så här 1...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st äpplen stora
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • citron rivet skal av 1
  • 3 msk calvados (äppelbrännvin)

Gör så här

1
Skala äpplena och dela dem. Kärna ur med en tesked. Snitta äppelhalvorna i tunna skivor på längden, men låt skivorna hänga samman i ena änden.

2
Lägg smöret i en mikrotålig form eller tallrik utan metalldekoration. Täck. Smält smöret på full effekt i 30 sekunder.

3
Rör ner socker, citronskal och calvados eller äppeljuice i smöret till en sås.

4
Vänd äppelhalvorna i såsen. Täck över och mikra på full effekt i 4 minuter. Låt äpplena stå övertäckta medan värmen jämnar ut sig, 4-5 minuter. Alkoholen i calvadosbrännvinet ångar bort, bara smaken blir kvar.

5
Lägg upp en äppelhalva till var och en i portionsskålar. Tryck till varje halva lätt så att skivorna särar på sig som en solfjäder. Fördela såsen över. Servera med vanilj- eller pistageglass om så önskas.


Kommentar:
Rätten kan också tillagas i ugn i 225 grader 15-20 minuter.
Uteslut glassen till äggallergiker och bjud på vispad grädde istället.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top